lauantai 2. toukokuuta 2009

Vaihteeksi nometreeniä

Mä oon taas päivän jäljessä näissä jutuissa...

Eilen käytiin koko konkkaronkka mummolassa kylässä, Lucakin pääsi, vaikka joutui suurimman osan ajasta olla häkissä. Meno olis muutoin riehaantunut liikaa. Luca kävi siellä kävelemässä nurmikolla. Se näyttäis kävelevän sillä paremmin kuin hiekalla tai asfaltilla. Jumpattiin tuolla kävelyllä sitä jalkaa. Se kun tuntuu kävelevän suht normaalisti silloin, kun on jotain jännää. Luca kait tavallaan unohtaa ontumisen silloin.

Tänään tytöt kävi toisessa mummolassa ja olin itte kotona Lucan kanssa. Käytiin kävelemässä tuolla parkkipaikalla ja vähän tietäkin pitkin jo. Tarkoituksena oli taas se, että Luca unohtais ontumisen. Välillä ontuu, välillä ei. Mutta tänään on tainnut olla niin, että on ontunut vähemmän kuin eilen. Kävelee silti jalka lätyskänä. Kävelyreissulla oli jännääkin, tuli vieraan koiran ohitus, ihan ensimmäinen. Mielestäni tämä meni hyvin. Luca näki kaukaa toisen koiran ja jäi kattomaan sitä. Karvat nousi pystyyn. Toisen koiran omistaja meni huomaavaisesti toiselle puolelle tietä, kun näki, että kyseessä on pentu. Lucan jännittävä tilanne raukesi mielestäni samalla, kun toisen koiran omistaja jutteli koiralleen ja mulle, ja mä sille takaisin ja samalla syötin Lucalle nameja. Eivät edes yrittäneet tulla haistelemaan, kun kuulivat Lucan iän. Muuta jännää olivat sitten ohi menevä mopo ja pari lenkkeilijää. Jostain syystä vieraat ihmiset on nyt se jännittävämpi asia. Kunhan jalka saadaan kuntoon, lähdetään kyllä totuttelemaan vieraisiin paikkoihin ja ihmisiin. Kalle-koirakin nähtiin aidan takana, kun tultiin takaisin sisälle. Välillä kävelylenkillä harjoiteltiin "seurausta" ja hihnakävelyä.

Sisällä otettiin pilli-istumista. Aluksi niin, että käsi+pilli muutaman kerran. Heti kun istui, nami. Muutaman kerran otin pelkällä pillillä. Onnistui! Näyttäis siltä, että Luca osais aika hyvin jo käsimerkillä istumisen, ja jotenkin jo pelkän käskyn ja pelkän pillin. Lisäksi otettiin vielä eteen-menoa. Tein niin, että otin Lucan viereen (ilman käskyä, itte istuin lattialla), heitin namin niin, että se näki sen. Pidin kiinni ja irrotin sitten vähän kättä, harjoiteltiin samalla malttia. Sitten käsi+eteen ja meni namille. Otin myös lähihakupillitystä kun oli namilla ja söi sitä. Tuntui siltä, että loppua kohden alkoi oivaltamaan mistä on kyse. Luca olikin sitten aika väsynyt, kun tytöt tuli kotia.

Eilen otin siis mummolassa Millan kanssa nomeharjoituksia. Marko oli avustamassa. Otin aluksi malttiharjoituksen niin, että olin Millan kanssa keskellä ja Marko heitteli dameja ympäriinsä. Ei meininkiäkään lähteä. Sitten otin pienen maltti+seuraamisharjoituksen. Seurautin Millan hihnassa pellon poikki ojan reunaan, heitin damin, käännös ja seurautin takaisin toisen ojan reunaan, 90 asteen käännös, heitin damin ja käännös takaisin ja seurausta vähän matkaan, mihin taas heitin damin. Nyt otin hihnan pois ja seurautin ekalle damille, sinne käsky vapaa, seurautin tokalle, käsky hae ja seurautus 3. damille, sinne käsky eteen. Meni hyvin seuraukset ja kaikki! Nämä oli samat harjoitukset, mitkä tein silloin kun sisko oli avustamassa. Seuraavaksi tehtiin toisenlainen malttiharjoitus. Marko meni pellon toiseen päähän, me mentiin Millan kanssa suht lähelle, Marko ampui starttarilla ja heitti damin. Kävelin Millasta pois päin, vastakkaiseen suuntaan kuin missä Marko oli, siitä kutsu. Tehtiin vielä toisen kerran niin, että Milla oli tosi lähellä Markoa. Meni loistavasti, edes laukaus ei saanut Millaa hötkyilemään eikä karkaamaan. Näissä harjoituksissa Milla vain pureskeli damia aika kovasti, iso miinus siitä.

Sitten mentiin sinne samaan paikkaan, missä silloin siskon kanssa otettiin sitä kakkosmarkkeerausta. Otettiin heti suoraan linja-kakkosena. Heittopaikatkin oli ihan samat. Marko hajusti damilla ensin toisen paikan ja ampui maahan starttarilla hajun. Käveli sitten toiseen paikkaan, sinne kauemmas ja samat hajustukset. Otettiin se kauimmainen ykkösenä. Aika hyvin, mutta ei mennyt suoraan, vaan kiersi ojan. Mutta dami löytyi tosi hienosti. Sitten otettiin heti kakkosena. Marko heitti eka sen takimmaisen ja käveli siihen lähemmälle paikalle ja heitti siihen. Milla hakemaan. Loistavasti Milla muisti ja oli markkeerannut. Kiersi taas vain sen ojan. Muutoin ok. Seurautin Millaa vastakkaiseen suuntaan, ja kun hyvin, heitin damin palkkioksi. Marko vei sillä aikaa sinne perimmäiseen paikkaan damin eteen-lähetystä varten. Eteen-lähetys meni loistavasti, tosin ei ihan suoraan ojien yli, vaan tässäkin oli sitä ojien kirtoa. Mutta ei lähtenyt sen kummemmin haahuilemaan mihinkään.

Otin lyhyen damien vaihtamisenestoharjoituksen. Jätin Millan istumaan keskelle ja heittelin sen ympärille 4 damia, ja viidennen kauemmas. Lähetin Millan hakemaan, lähetys oli sellainen hätäinen huitaisu, Milla lähti, näytti että menee väärälle, kielsin, mutta olis varmaan sittenkin mennyt ok, mutta kaikki tuo sähellys sai sen aikaan, että haki väärän. Mutta otan kyllä omaksi syyksi tuon.

Seuraavaksi otettiin vähän pillikuuliaisuutta. Käytettiin hyväksi toisena heittopaikkana sitä lähempänä ollutta markkeerauspaikkaa. Pellon toiselle puolelle tuli toinen heitto. Eli heitettiin eka siihen markkeerauspaikkaan ja sitten Marko käveli sinne toiselle puolelle ja sinne heitto. Lähetin Millan hakemaan sitä viimeksi heitettyä, pysäytys pillillä (se pysähtyi!) ja ohjaus ekaksi heitetylle. Lähti hyvin oikealle, mutta tuli liian eteen, jouduin pysäyttää uudestaan ja siitä taakse. Aika hyvä!

Otin lyhyehköä eteen-lähetystä häiriöheitoilla. Marko meni tuohon lähemmälle markkeerauspaikalle. Vein itte ensin linjadamin ja tulin takaisin. Marko heitti sitten häiriöheiton. Laitoin Millan eteen, ei meinannutkaan mennä häiriölle. Vein uudestaan linjadamin, lähetin Millan ja kun se palautti, Marko heitti häiriön. Milla vilkaisi, mutta ei aikomustakaan mennä sinne. Vein vielä kerran linjadamin ja tällä kertaa Marko heitti häiriön, kun Milla oli menossa hakemaan linjadamia. Tällä kertaa Milla vähän nykäisi häiriötä kohti, mutta käskin eteen, ja sehän meni! Loistavaa! Matka ei ollut pitkä, mutta se ei ollutkaan pääasia, vaan ne häiriöt.

Viimeisenä harjoituksena otin pitkää linjaa. Marko laittoi 4 damia pellon päähän ja ampui starttarilla hajua, tuli jonkin matkaa takaisin päin. Lisähäiriönä oli pellon reunassa mun takki maassa. Otin ekaksi lyhyemmällä matkalla, ok. Pidensin matkaa suht paljon heti, ja uusiksi linja, ok. Viimeisen otin pellon toisesta päästä, ok. Neljännen damin haki Marko pois. Aika loistavaa, vaikka apuja tuli starttarista. Mutta sekin oli tarkoituksena, pääasia oli suora linja kun otettiin sitä pysäytystä. Miinuksena oli, että Milla vaihtoi ekaa damia haettaessa kerran tai kaksi. Muut kaksi ilman vaihtoa.

Oon erittäin tyytyväinen harjoituksiin. Matkat ei ollut pitkiä, mutta meille vaikeita harjoituksia. Miinuksina tosiaan se yksi väärä (mun moka) ja se vaihtaminen. Muutoin hyvin. Hyvä Milla!

Hain Ärrät mukaan ja mentiin kiertämään pieni metsälenkki. Milla sukelteli lätäköissä kuin mikäkin hylje. Ronjakin kävi ojassa uimassa, aika outoa. Mutta kyllä taas oli kivaa.

Tänään Ronja alkoi harjoitella yhtä temppua. Nimittäin sellaista, että mulla oli nami kädessä, käsi maassa Ronjan etujalkojen välissä ja sen piti tassulla tönäistä mua käteen. Aluksi riitti, että tönäisi vahingossa. Ei tarvittu kovin montaa vahinkotönäisyä, kun hoksasi mistä on kyse. Kokeilin jo sitten vähän nostaa kättä maastakin, onnistui. Täytyy nyt vain muistaa vaikeuttaa tuota sopivaa vauhtia. Tuo on ihan kivaa virikettä Ronjalle, ja tykkää varmaan, kun on namiakin palkkiona. Tottahan Millakin oli tietty tuossa kärppänä paikalla, että minäkin tahdon! Milla sai kokeilla, mutta tämä on pääasiassa Ronjan temppu, jotta Ronjallakin olisi jotain kivaa.

Huomenna meillä olis Millan kanssa se tokokoe. Jännittää. Outoa kyllä, nyt jännittää vähemmän kuin esimerkiksi eilen tai torstaina. Saa nähdä miten huomenna. Toivottavasti ei jännitä (ainakaan kovin paljon), ja toivottavasti Milla istuu koko paikalla istumisen ajan... Tuli mieleen siitä, kun Milla haistelee sitä maata kehään mennessä, mahtaako tämä olla jokin mua rauhoitteleva ele??

Mistähän löytäisin sellaisen remminaulakon missä olis joko kultsun tai lapukan kuva tms.? Ei meinaa löytyä, pitääköhän tehdä itte...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti