lauantai 9. toukokuuta 2009

Tokokoe

No niin, se on sitten kauden toinen tokokoe ohi. Meni paremmin kuin ensimmäinen, tosin tuomarikin oli toinen. Keli oli mitä kurjin, melkein koko kokeen ajan satoi, lisäksi alkoi tuulla, kenttä oli suurimmaksi osaksi lammikoilla koko päivän sateesta ja vaikutti Millan suorituksiin. On se muuten kumma, kun kyseessä on kuitenkin noutaja, joka tykkää uida, eikä piittaa suihkustakaan mitään, niin sitten ei halua mennä maata märkään kenttään. Jossa nyt ei kuitenkaan kovin kauaa tarvi maata kerrallaan.

Oma mieliala oli semmonen, että mitähän mäkin nyt taas tänne asti lähdin ja tällaisella kelillä, ei tuu mitään ainakaan maahanmenoista. Eli itte olis pitänyt tsempata aika paljon enemmän ja olla eri asenteella matkassa. Enkä liioin keskittynyt nyt liikkeisiin samalla tavalla kuin viikko sitten. Koira kyllä teki yllättävän hyvin, itte mokasin, ja aika harmittavasti...

Kokeessa oli 7 osallistujaa meidän luokassa, oltiin suoritusvuorossa neljäntenä. Ryhmäliikkeet tehtiin kahdessa eri ryhmässä, ekaksi 4 koiraa ja sitten loput 3.

Paikalla istuminen, aamulla, vai oliko se eilen, pähkäilin tuota meidän istumista. Tulipa sitten sellainen juttu mieleen, että mitä jos otan pikkudamin mukaan, ja innostan sillä Millaa. Mitä jos se kokeekin istumisen tylsäksi ja laittaa siksi maahan kesken kaiken. En tiä, kaikkea pitää kokeilla. Lisäksi mietin sitten eri käskyä. Mulla on noutojutuissa käskynä "odota" aina kun jätän sen istumaan ja vien damin. Ajattelin sitten kokeilla tätä käskyä. Eli ennen kehäänmenoa innostaisin Millaa damilla, ja sitten dami vaivihkaa reppuun ja sitten kehään. Kehään mennessä se taas haisteli maata, ja ääni jo meinas alkaa kiristyä... Ei hyvä. No, kun piti jättää koirat, annoin sen "odota"-käskyn. Olin ihan varma, että siellähän se makaa. Toivoin, että tässä märkä maa auttaisi, ettei laita niin helposti maata. Mutta ei, sehän istui! Siis mikä ihana olo tuli, kun mä näin sen istumassa, ja Milla istui loppuun asti, eikä laittanut maata siinäkään kun tulin sen luo. Yritin kattella ihan sivulle tai ylös, enkä sitä ollenkaan. Jee, isot kehut tän jälkeen. Namia se odotti, harmi kun ei voinut palkata. Johtuiko istuminen sitten toisesta käskystä vai märästä maasta, vai eilisistä pikkuistumistreeneistä, sen kun tietäis. Pisteitä 10.

Paikalla makuu, mä tiesin kelin nähdessäni, että maahanmenoissa tulee ongelmia, ja oikeassa olin. Muutoin hyvä paikallamakuu, mutta vasta toisella meni maahan. Ekalla nousi istumaan, ei ennakoinut. Pisteitä 8.

Seuraaminen, ei niin hyvää seuraamista kuin viimeksi. Alussa oli vähän haahuilua ja aika väljää. Mutta mielestäni se parani kuitenkin loppua kohden. Ekoissa sivuaskelissa sattui aika hauska juttu, Millan tassu oli mun jalan päällä, enkä meinannut saada astuttua oikealle ollenkaan, kun oli jalka alimmaisena. Piti oikein kiskaista : ) Lisäksi itte vähän sekoilin siinä, kun seuraamiskaaviossa tuli eka täyskäännös, seis. Tämä oli ok, mutta sitten tuli täyskäännös mars, en oo ikinä miettinyt kumpi käsky, sivulle vai seuraa. Mä sanoin sivulle, onneksi seuras hyvin. Juoksussa taisi taas edistää, mutta ei mielestäni niin paljon kuin yleensä. Huonoin oli tosiaan normaaliseurauksen alku. Paras taas hidas, niin kuin aina. Pisteitä 8,5.

Idari, muutoin hyvä, mutta maahanmenossa taas täytyi antaa kaksi käskyä. Siitä pistevähennykset. Oli kuulemma istunut kans aika hitaasti. Ja ennakoi mielestäni mukaantulon seisomisesta. Pisteitä kuiteski 8.

Luoksetulo, ei niin hyvä tämäkään kuin viimeksi. Taas mietin, käytänkö sekä käsimerkkiä+käskyä seisomisessa, mutta päätin, että mietin tän sitten kun näen miten Milla laittaa maata. No, taas kaksi käskyä, eli oli päätettävä onko vain käsi vai käsky. Päätin ottaa pitkästä aikaa vain käsimerkin. Ja sekin oli semmonen, mitä en ole hetkeen käyttänyt. Eli kädenheilautus tuolta alhalta. Seisomisen pysähdys oli kuulemma hyvä, mutta maahanmenossa taas tuli aika paljon eteenpäin, eli siitä piste pois. Pitäisi olla nopeampi, hmm... 7 pistettä.

Tästä kohden meni poikki. Kaikki koirakot suoritti tähän asti ja loput liikkeet sitten putkeen.

Ruutu, sanoin taas "merkki ja ruutu". Tällä kertaa Milla tais kattoa molemmat. Merkille hyvin, samoin odotti rauhassa mun käskyn ja käsimerkin. Tosi vauhdilla ruutuun, käsky seis, etti palloa, mutta ruudussa, huusin maahan, tais istahtaa ja vasta taas tokalla maahan. Oli kuulemma ennakoinut tai just siinä ja siinä, sen ruudusta lähdön. Oli kuulemma ehkä lähtenyt liikkurin ja mun käskyn välissä. Täytynee ottaa tuota muutaman kerran paloissa. Pisteitä kuiteski 8.

Ohjattu nouto, mä en tiä mitä tässä tapahtui, ei oo tainnut tehdä tuota joko ollenkaan, tai pitkään aikaan... Eli meille tuli suunnaksi vasen. Kiva, se just, joka on takunnut. Merkille hyvin, ei hidastelua ollenkaan, tai juuri ollenkaan. Lähti todella hyvin vasemmalle ja otti sen oikean sieltä, mutta sitten, lähti kohti keskimmäistä! Mä huusin "ei" just samalla hetkellä tai sekunnin myöhemmin, kun Milla jo kaarsi mun luo. Eli ei varmaan olisi tarvinnut kieltää. Hyvä perusasento ja luovutus. Hyvä nuo! 8 pistettä. Hihkuin aika kovasti tän jälkeen, (ehkä) liikaakin.

Hyppynouto, tässä vaiheessa mä kattoin, että aha, nyt on koiran viretila noussut pykälän verran ja ehdin toivoa ettei olisi noussu liikaa. Mutta tais se olla. Milla odotti hyvin vieressä heiton ajan, nyt muistin antaa oikeat käskyt. Milla otti kapulan laipasta kiinni! Ihan outoa. Ja mikä pahinta, kiersi esteen. Ja just keskiviikkona otin hyppynoutoa eikä mitään ongelmaa. Lisäksi tiputti vieressä vielä kapulan maahan. Kotona tuli vasta mieleen, että miksi en sanonut "hyppy", kun näin, että tulee sivusta. Olis voinu vaikka hypätäkin. Tai miksi innostin liikaa? :( Tai sekin tuli mieleen, mikä tuli keskiviikkona yhden kohdalla esiin, eli sen koira kiersi esteen, kun ohjaaja tuijotti koiraansa sen tullessa takaisin. Mäkin taisin tuijottaa... Pisteitä siis 0.

Tunnariin yritin vähän jo rauhoitella kun katoin, että aina vaan on korkeahko viretila. Niin se olikin, Milla teki ihan ihmejuttuja. Ensiksikin kun mun piti kääntyä, se istahti vinosti mun eteen. Siinä vaiheessa aloin hengitellä syvään. Korjas kuiteski itte paikkansa mun viereen. Näinhän se on tehnyt joskus, että tekee itte kans täyskäännöksen ja kurkkii sitten taakseen. No, täyskäännös takas oli hyvä. Hyvin keskittyi haistelemaan, otti mielestäni oman, pudotti, haisteli kierroksen uusiksi, otti saman minkä aluksikin. Pureskeli kapulaa, pureskelu tapahtui aika lähellä mua, mitäs tämä tarkoittikaan... Pitänee miettiä muuten, kun tuli just mieleen. Hyvä luovutus Millalta, multa hätäinen otto. Pisteitä 8. Tuomari kehui Millan hermoja ja keskittymistä haistelemaan.

Kaukot, nämä oli siis niin ihmeelliset, että oksat pois. Ja just eilen otin näitä ja meni hyvin. Milla meni ekalla maahan?! Kun käännyin, Milla jo istui! Eka asennonvaihto oli seisomaan nousu, meille se vaikeampi. Osa asennonvaihdoista meni ok, osan ennakoi, tai ainakin yhden vaihdon, niin että istui jo, lisäksi ennakoi siinä kun palasin sen viereen. Sitä en taas edes hoksannut kattoa etenikö se. Mulla oli sellainen olo, että Milla suoritti tämän liikkeen ihan itekseen... Jos olisin ollut tuomari, en olisi välttämättä antanut meille noita 8 pistettä, jotka saatiin.

Kokonaispistemäärä 235,5 pistettä ja ihan hyvä kakkostulos. Aika paljon harmittaa tuo hyppynouto, jos oltais saatu siitä edes 8, se ykkönen olis ollu siinä... Mutta tärkeintä, että saatiin tulos ja se nollaputki rikki. Ja eritoten se, että Milla suoritti liikkeitä ihan hyvin, vaikka keli oli kamala. Kyllä kehuinkin sitä kovasti, ja jokaisen osan jälken se sai kananpaloja ja niitä se odotti melkein enemmän kuin damia tai palloa. Toivottavasti ei kuitenkaan alkaa odottamaan nameja noutojutuissa...

Tein sitten kotona Lucalle pallohaun, kun sillä sitä virtaa oli riittänyt ja riitti. Yritin kattoa sellaiset välimatkat (mitä täällä nyt pystyy), että ei vaihtaisi, mutta en onnistunut. Pääsi vaihtamaan kerran, vaikka kuinka yritin huutaa, kiljua tai muuta, jotta hairaantuisi muualle. Ens kerralla taidan tehdä 1 tai 2 palloa vähemmällä määrällä. Yksi pallo oli aika vaikeassa paikassa, ja se jäi viimeiseksi, joten helpotin sitä vaivihkaa. Löysi sen sitten, joten toivon mukaan jäi hyvä mieli, intoa ainakin jäi.

Kokeilin sitten vielä pallolla sen, että vieläkö pillikutsu saa sen pallon tippumaan. Ei saanut, ainakaan sisällä. Täytynee kuitenkin vahvistaa tuota pilliluoksetulokutsua nameilla vaikka sitä koko ajan ruokakupilla teenkin.

Ronjalla ilmeisesti mennyt hermot täällä tuon riiviön kanssa ja ollut sohvalla "turvassa". Huomenna olis tarkoitus jättää likat kotiin, ja ottaa Luca mukaan sihteröimään mejäkokeisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti