keskiviikko 13. toukokuuta 2009

Ahkeraa treenausta

Paljon on keritty treenailla tässä alkuviikolla. Pääasiassa nomea ja tokoa. Ja jatkoa seuraa koko loppuviikon. Tämä on oikein tehotreeniviikko.

Maanantaina oli nomeilu- ja uintipäivä. Kaikki koirat oli lammikolla mukana. Mietin kauan aikaa laitanko koirat sinne uimaan, kun kaveri näki rannasta lähtevän kyyn, joka uiskenteli siellä lammikossa. Yök. Meni se sitten saaren kautta rantaan. Ronja sai uida ja lutrata paljon. Palloakin se sai hakea monta kertaa ja yrittää houkutella Lucaa uimaan. Lisäksi hetin sille pari lyhyttä markkeerausta avoveteen. Muutoin hienot, mutta tyypilliset Ronjan luovutukset, eli tiputti rannalle.

Millalle tehtiin lammikon vastarannalta markkeerausheitto pieneen mättääseen, joka oli helpossa paikassa avovetessä. Muutoin ok, mutta joko oli kerännyt kierroksia, kun kaverin koira teki ensin, tai sitten siitä heitosta. Ei tullut ihan suoraviivaisesti takaisin, toi damia huonosti ja tiputti luovutuksessa. Kun koira oli lähes mun luona, heittäjä heitti toisen damin samaan mättääseen, ja otettiin siihen sitten "sokko-ohjaus". Tarkoituksena oli, että Milla olisi mennyt sellaisen niemenkärjen ja saaren välistä. Lähti hyvin käskyllä, mutta poikkesi niemenkärjelle ja siitä yli. Muutoin menikin sitten tosi hyvin. Annoin toisen eteen-käskyn tuossa niemenkärjellä. Nyt oli suoraviivaisempi palautuskin ja luovutus tuli käteen. Hyvä.

Luca kahlaili, mutta ei millään tullut syvemmälle veteen. Yritin houkutella nameilla, käveli vähän matkaa, mutta ei tarpeeksi. Ei tullut edes pallon perässä, vaikka kovasti kiinnostikin. Kerran sai pallon läheltä, vei sen heti rannalle. Luulin, että ei halua enää tuoda mulle, mutta kokeilin tuon sitten rauhassa viimeisenä uusiksi. Toi hienosti. Uimiseen ei auttanut toiset koiratkaan, vaikka kovasti teki Lucan mieli mukaan. Ehkä vesi on vielä niin kylmää ja pelottavaa. Jätin tämän sitten tähän. Luca meni hetkeksi autoon.

Sitten Luca sai tutustua kaniin, joka oli kyllä valtavan kokoinen. Saman kokoinen kuin Luca, mutta ilman jalkoja. Oli tosi kiinnostunut kanista. Haisteli ja nuoli, siinä vaiheessa puutuin vähän asiaan, kun nuoli kovasti kanin silmää. Vaihdettiin puolta. Yritti raahata kania kiskomalla sitä hännästä, mutta ei saanut kovin paljon liikkumaan, kun oli niin raskas ja iso kani. Nyppi turkkiakiakin. Ihan ok mun mielestä.

Lopuksi rauhassa kokeiltiin vielä uudestaan sitä sen uimista, mutta ei vieläkään tullut omatoimisesti uimaan. Mä sitten taas kahlasin sinne lammikkoon Luca sylissä ja laskin veteen, josta ui pari kertaa rantaan. Marko otti sen pari kertaa mukaan niemenkärkeen, laski veteen ja Luca ui siitä sitten rantaan. Matka oli maksimissaan 10 metriä. Hyvin se ui, silloin kun sen uimaan saa. Uiminen tekis vain hyvää sen jalalle, kun ei rasittaisi niveliä.

Lucalla oli maanantaina rokotuskin. Nyt sitten saisi mennä koulutuskentälle, kunhan vain meidän pentukurssi alkaisi. Lääkäri meni paremmin kuin luulinkaan. Ei yhtään vinkumista rokotuksen aikana. Jalan takia vielä pari viikkoa "hihnalenkkejä" ja sen jälkeen kontrollikuvaus. Aika hyvin se on nyt sitä jalkaansa käyttänyt.

Tiistaina
tein Lucalle nakilla makkarajäljen sisällä. Ihan ok, keskittyi välillä haistelemaankin. Itte mokasin vähän, kun näytin alussa väärää aloituskohtaa. Luca kyllä alussa jo haistoi nakit.

Tein myös 4 pallon haun. Yritin taas muka kattoa, ettei pääsisi vaihtamaan, mutten vieläkään onnistunut. Pitäis pikkuhiljaa onnistua tuossakin, ettei se todellakaan opi sitä, että haussa kuuluu vaihtaa. Lucalla jotenkin into loppui 2. tai 3. pallon jälkeen. Lähti kuitenkin hakemaan sitä viimeistä.

Kokeilin Lucalle myös pallolla eteen-lähteystä. Ihan hyvin meni. Oikeastaan muuten ihan ok, mutta kesken kaiken alkoi haistella lattiaa. Taisin istua siinä mistä makkarajälki alkoi.

Luca oli jotenkin ei-niin-innokas, kuin yleensä. Taisi olla väsynyt maanantain uimisesta ja kaniin tutustumisesta. Muutoinkin kaikki koirat tiistaina vain makoili paljon.

Millalle otin taas nometreenejä kaatiksella. Tehtiin malttiharjoitus niin, että Marko heitteli dameja eteen, sivuille ja yli. Ok, palkinnoksi sai hakea 1 damin.

Sitten tein pari "vaihtamisharjoitusta", eka oli se, missä Milla oli keskellä ja sen ympärille heittelin 4 damia, ja sen viidennen kauemmas. Sai hakea sen 5:nen damin, ja palautus niiden neljän ohi. Loistavasti meni. Laittoi merkille sivulla olevat, mutta ei yrittänytkään vaihtaa. Tein vielä niin, että laitoin kaikkien neljän damin ohi hakemaan sen viidennen. Sekin hyvin. Toinen tällainen harjoitus oli se viuhkamallinen, josta haettiin ne keskimmäiset. Eka hyvin, ei meinannutkaan mennä hakemaan väärää. Toka aluksi hyvin, mutta kävi sitten vaihtamassa sen viimeisen. Vein damin takas ja uusiksi. Nyt hyvin.

Seuraavana oli vuorossa sokko-ohjaus, markkeeraus, laukaus ja seuraaminen samassa harjoituksessa. Marko vei sokko-ohjauksen ja meni markkeerauspaikkaan. Me lähdettiin Millan kanssa kohti Markoa, seurautin Millaa, tuli laukaus, pysähdyttiin kattomaan heitto. Käännös kohti sokkoa. Milla silmillään katteli eteenpäin, josko siellä tapahtuisi jotain. Sanoin aina ei tai joo, sen mukaan mihin kattoi. Sain sen lukitsemaan katseen oikeaan paikkaan, ja siitä ohjaus. Loistava! Sitten sai hakea markkeerauksen pois. Ei edes yrittänyt karata sinne.

Seuraavassa harjoituksessa käytin noita samoja paikkoja. Sokko-ohjauspaikkaan tuli ensiksi heitto, sitten Marko käveli markkeerauspaikkaan ja sinne toinen heitto. Lähetys eteen-käskyllä jälkimmäiselle heitolle. Pysäytys, ja ohjaus vasemmalle, jossa oli se eka heitto. Loistava! Pitäis vain uskaltaa pidentää sitä matkaa.

Lopuksi otettiin suoraa linjaa häiriöheittojen kanssa. Ajattelin ottaa vähän vaikeutta lisää, mutta ei otettukaan, koska reagoi niin paljon nyt noihin häiriöihin. Eli eka häiriö ennen lähetystä, ok. Toinen kun palautti, ok. Ja kolmas, joka nyt eniten häiritsi. Eli heitto metri-pari ennen kuin Milla oli Markon kohdalla. Tämä oli vaikeampi kuin viimeksi, silloin häiriöheitto tuli, kun Milla oli Markon kohdalla. Ekalla kertaa Milla meni aika lähelle häiriödamia, ei kuiteskaan ottanut. Tokalla kertaa jäi jo vähän kauemmas. Ja kolmannella kertaa se vain kattoi. Olin tässä kuulemma huutanut ei, olis pitänyt antaa Millan vain pysähtyä ja kattoa rauhas ja sitten siitä eteen. Muutoin kaikki ok. Olin kyllä tyytyväinen ja iloisesti yllättynyt.

Tänään Marko ja minä tehtiin Ronjalle sitä käsi-tassujuttua. Siitä onkin jo muutama päivä kun sitä on viimeksi tehty, mutta hyvin Ronja sen muisti. Nyt se pysyy jo istumassa, kun tassulla osoittaa käden. Ja mä oon ottanut jo häiriökäden mukaan.

Lucan kanssa kävin pehmeäpohjaisella purkkarilla kävelemässä. Käveli ihan ok. Se jo tietää, mitä tarkoittaa ja mitä pitää tehdä kun hihna kiristyy ja mä pysähdy. Nyt vois varmaan jo alkaa palkkaamaan vain siitä kun on mun sivulla oikeassa paikassa. Tähän asti oon palkannut yleensä siitä kun vain tuleekin lähemmäs. Meitä vastaan tuli 4 koiraakin. Eka koira murisi Lucalle, se vähän ihmetellen kattoi sitä. Mutta oli tosi kiinnostunut namista. Oltiin sellaisella "sillalla" sivussa kattomassa. Toinen koira jähmettyi jo kaukaa kun näki meidät. Sen kohdalla kattoin viisammaksi mennä kunnolla mettän puolelle rauhassa kattomaan kun se menee ohi. Luca istui osan aikaa, osan aikaa yritti multa namia. Seuraavat kaksi koiraa tuli yhdessä. Oltiin niidenkin aikana vähän syrjemmässä kattomassa. Ne tuli sitten vielä ohi kun kävivät vain kääntymässä. Silloin oltiin ihan polulla, mutta ei Luca niistä piitannut. Nyt mun vain täytyis uskaltaa olla ihan tiellä tms. ja siitä alkaa ottamaan niitä ohituksia.

Takaisin tullessa kävin vielä Siwan pihalla Lucan kanssa kattelemassa. Siellä oli sellainen musta koira kiinni, joka alkoi haukkua kovaa, kun näki Lucan. Se peruutti penkin alle ja mun taakse, kun säikähti haukkua. Mutta namilla houkuttelin sen takaisin samaa reittiä. Siinä sitten istuttiin ja syötiin nameja, ja sitten se jo uskalsi kattellakin ja haistella. Ihan ok mun mielestä ekaksi kerraksi. Kyllä se sitten olikin kotona poikki tästä jännittävästä reissusta.

Millalla oli tänään taas se tokokurssi. Aloitettiin paikalla ololla, me otettiin istuminen, muut makuun. Kävin palkkaamassa Millaa tiheästi. Eka palkkaus ok ja hieno istuminen. Toisen kerran olin piilossa vähän kauemmin, mutten mitään älykauan, eiköhän se mennyt maata. Näin kun alkoi laittaa maata, ja tulin piilosta, kielsin, mutta ei auttanut. Piti mennä korjaamaan sen viereen. Nousi ekalla kuiteski istumaan. Tän jälkeen kävin vielä pari kertaa palkkaamassa istumisesta. Ok. Otin istumista vielä sillä aikaa, kun muut oli suorittamassa omia vuorojaan. Kävin piilossa 3 kertaa, ja tulin vaihtelevasti palkaamaan, 30 s, 20 s ja 45 s. Ihan ok. Mitään kovin ekstrapalkkaa mulla ei ollut, mutta jotain kuiteski. Kyllähän putosin taas maan pinnalle tuon takia, vaikka tiesin, että kokeessa istuminen johtui joko toisesta käskystä tai märästä maasta. Täytynee harjoitella tuota ahkerammin.

Toinen harjoitus oli luoksetulon pysäytys. Me keskityttiin siihen maahanmenoon, jotta se olisi nopeampi. Kokeilin peruuttaa ja aina kun Milla laittoi maata, vapaa ja nakki. Ei oikein tehonnut. Kokeilin pallolla, huomattavasti nopeampi. Eli käytän palloa jatkossa, ainakin suurimmaksi osaksi. Itse luoksetuloon tuo ei kuitenkaan, ainakaan vielä, vaikuttanut. Kokeiltiin sitten niinkin, että laitettiin hihna siihen kohtaan maata, missä Millan pitäis pysähtyä. No se toimi, mutta en tiä menikö Milla ihan sekaisin, kun jäi sitten seisomaan hihnan toiselle puolelle. Kokeilin itekseni maahanmenojakin, osa oli ihan hyviä, osa taas niin, että jäi istumaan. Argh! Sain yhden tosi nopean aikaan, ja siitä iso kehu ja palkka.

Viimeisenä harjoituksena oli hyppynouto. Mennen tullen Millan jalat kopsahti esteeseen ja taas toi kapulan laipasta. Sekä pudotti sen. Ihan samalla lailla kuin kokeessa, paitsi että nyt hyppäs takas. Mä kyllä taas tuijotin sitä. Kokeiltiin sitten niin, että vein kapulan esteen toiselle puolelle ja palasin takas ja siitä sitten ihan niin kuin liike menis. Se oli loistava! Hienot hypyt ilman kolahduksia, kunnolla kapulasta kiinni, hyvä perusasento sivulla ja erinomainen luovutus. Mä kuulemma saatan kiskoa kapulaa suusta pois. Eli tuohon pitää kiinnittää huomiota. Pidän kapulasta vain kiinni, ja Milla saa itte ottaa pään pois. Jotenkin noin.

Otin ihan itekseni vielä pienen seuraamisen juoksupätkän namin kanssa. Ai että kun oli hieno! Ja muistin antaa niitä nakkeja siinä samalla palkaksikin.

Mutta tuo istuminen on iso ongelma : ( Pitäis nyt vain saada se ittelle vähän iloisemmaksi liikkeeksi eikä ottaa sitä niin vakavasti. Mut ei oo niin helppoa.

Alkuviikosta listasin kokeen perusteella asioita, joihin pitää kiinnittää huomiota ja joita pitää hienosäätää:
-ruutu (kävelyosuus, ennakoi lähdön)
-ohjattu nouto kokonaisuudessaan
-tunnari (kapulan pito, järsii)
-seuraus (juoksuosuus, edistää)
-luoksetulo (nopeampi maahanmeno)
-istuminen
-hyppynouto (vinoja heittoja mukaan, ja noin, kuinka tänään tein)

Eli aikalailla kaikenlaista...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti