keskiviikko 22. huhtikuuta 2009

Nomea

Tänään menin Ronjan ja Millan kanssa käymässä mun kotona. Siellä on hyviä peltoja ja metsää, joita tänäänkin hyödynsin treeneihini. Ja vielä kun sää oli kiva ja sain siskonkin avustajaksi heittelemään dameja. Mikäs siinä oli treenatessa.

Eli otin Millan kanssa niitä samoja harjoituksia, mitä vedin viime viikonlopun koulutusviikonlopussa. Olivat kyllä ihan hyviä, täytyi todeta se itsekin. Ja yllättävää oli se, että Milla teki aika loistavasti suurimman osan harjoituksista, vaikka oli ehkä aika paineistettuja harjoituksia sille.

Aloitin sillä, että seurautin sen sinne pellolle. Yritän nykyään aina muistaa seurauttaa sitä autosta treenipaikalle ja takaisin. Se on kun ollut yksi meidän ongelmista. Ja mun mielestä ainakin treeneissä on seuraamisen osalta tapahtunut edistystä. Ja täytyy kyllä sanoa, että yllätyin sen seuraamisesta tänään. Oli aika hyvää, sekä hihnassa että vapaana. Tosin pidin hihnassa suurimman osan ajasta, kun oon saanut tähän semmosen vinkin, että hihnassa ensin se oikea kohta. Täytyy kyllä myöntää, että tuo vinkki tehoaa meille. Tai ainakin tähän asti on tehonnut.

Alkuun oli monta malttiharjoitusta. Sekä sitä seuraamista. Eli eka tehtävä oli sellainen, että sisko meni pellon toiseen päähän (oli aika lyhyt pelto) ja me oltiin Millan kanssa toisessa päässä. Sisko heitteli dameja ilmaan ja kvaakkui samalla. Me käveltiin kohti avustajaa, koira seuraten. Ei saanut hötkyillä damin perään. Jos koira seuraa hyvin, saa hakea damin. Meni hyvin, sekä hihnassa että vapaana.

Toinen tehtävä oli ihan selkeästi malttiharjoitus. Me oltiin keskellä peltoa, avustaja heitteli dameja ympäriinsä, aluksi vähän kauemmas, ja koko ajan lähemmäs. Viimeisin edessä oleva dami oli muutaman kymmenen sentin päässä meistä. Dameja lensi myös meidän yli. Milla oli erittäin loistava, ei edes yrittänyt ottaa sitä lähintä. Mutta tämän tehtävän se osaa, tätä on tehty sille, ei ehkä ihan pennusta asti, aika paljon.

Kolmannessa harjoituksessa oli yhdistettynä maltti-, muisti- ja seuraamisharjoitus. Eli seurautin Millaa ojan piennarta pitkin, pysähdyttiin, käännyttiin ojaa vasten, toista peltoa kohti, ja heitin sinne damin. Jatkettiin seuraamista, käännyttiin oikealle ja seurautin toisen ojan viereen. Siitä hetken eteenpäin, pysähdys, käännös toista peltoa kohti ja heitin damin. Käännös takaisinpäin ja seuraamista ensimmäiselle ojalle. Siitä ojanviertä jonkin matkaa eteenpäin, pysähdys ja dami lensi. Nyt palattiin ensimmäisen damin heittopaikkaan, samaan asentoon kuin mistä heitin. Ja koiran piti muistaa missä dami oli ja sai noutaa sen. Mentiin kakkoskohtaan, ja koira sai hakea. Sama kolmannessa kohdassa. Ensimmäisen kohdalla käytin käskyä vapaa, koska en itsekään nähnyt damia (huono väri), joten koira sai etsiä sen vapaalla haulla. Muisti aika hyvin kuitenkin sen paikan. Tokassa kohdassa käytin käskyä hae, koira selvästi muisti missä dami on. Kolmannessa käytin käskynä eteen, koira muisti paikan, vauhti oli suht kova. Tuli testattua, että tietää, mitä tarkoittaa lähihakupillitys. Tehtävä ihan ok. Viikonloppuna tämä tehtiin parityönä niin, että kaksi koiraa seurasi vierekkäin ja molemmat heittivät damin. Hakivat vuorotellen, niin että eka haki ekaksi ykkösen, toinen kakkosen, eka kolmosen jne.

Koulutusviikonlopussa käytin tätäNeljäs tehtävä oli helppo hallintatehtävä. Avustaja jäi toiseen päähän peltoa, mentiin itte Millan kans keskelle, avustaja heitti damin, ja mä kävelin toiseen päähän peltoa. Kutsuin koiran, ja sen piti tulla, ja tulikin, mun luo ilman damia. Otettiin toisen kerran niin, että dami oli lähempänä koiraa. Meni ok. Otettiin vielä kolmannen kerran niin, että dami oli tosi lähellä Millaan. Meni erinomaisesti. Tämän jälkeen annoin sen noutaa palkinnoksi tuon heitetyn damin. harjoitusta niin, että avustaja ampui ensin laukauksen ja sitten tuli heitto. Ei ollutkaan niin helppo harjoitus sen laukauksen kanssa. Täytynee itte kokeilla kans niin.

Viides harjoitus oli sellainen damin "vaihtamisenestoharjoitus". Eli mentiin Millan kanssa keskelle, siitä heitin 4 damia neliön muotoon meidän ympärille. Viidennen damin heitin jonkin matkaa Millan eteen, jonka sai noutaa. Samalla kun koira haki tuota heitettyä, juoksin itte toiseen suuntaan niin kauas, että joutui ohittaa neliössä olevat damit. Tämä tais mennä siten, että Milla kerran meni väärälle, ärähdys (pieni) kertoi, että nyt meni pieleen, vein väärän damin takaisin. Ja otettiin uudestaan. Nyt meni ok. Oon tyytyväinen, ettei mulla menny hermot...

Kuudes tehtävä oli sielä koulutusohjaajien koulutusviikonlopusta. Tehtävässä oli 2 kolmen damin jonoa viistosti poispäin. Keskellä oli 1 kolmen damin jono, joka alkoi viistojen viimeisen damin kohdalta. Koiran piti tässä harjoituksessa hakea keskimmäisestä jonosta damit, sai huomioida sivuilla olevat, mutta ei saanut hakea niitä. Tämä meni suht ok. Paremmin kuin viimeksi, mutta paremminkin olis voinu mennä. Ekan damin se haki hyvin. Tokalle meni ok, mutta sitten meni vaihtamaan sen viimeiseen. En tällä kertaa vienyt sitä takaisin ja haetuttanut järjestyksessä (vaikka olis pitänyt tehdä niin), olin vain tyytyväinen, ettei vaihtanut sivudameja. Viimeiselle damille ok, teki pienen lenkin sivudamin kautta, kielto (tai ärähdys, en muista kumpi) kertoi, ettei sitä oteta. Ja yllättävää kyllä, Milla ei ottanut sitä. Jätin tämän harjoituksen tähän, koska olin sinänsä tyytyväinen. Viimeksi tätä piti hinkata niiiiiiiin monta kertaa...

Viimeinen tehtävä oli 2-markkeeraus. Harjoituksen oli tarkoitus aluksi olla tavallinen kakkonen, sitten vaihdettais paikkaa, uudestaan heitot, ja vielä kerran vaihdettais paikkaa niin, että nyt tulis linjakakkonen. Otin pelkästään tavallisena kakkosena, koska takkus jonkin verran. Heittoipaikoiksi yritin kattoa suht selkeät kohdat, toinen (kauimmainen) oli metsänurkkaus ja toinen (vaikeampi) pieni pajupusikko "keskellä" peltoja. Pusikko oli ojassa. Hajustin putoamispaikat valmiiksi, apudameja ei laitettu. Avustaja heitti eka sinne kauimmaiseen paikkaan damin ja haettiin pois. Meni hyvin. Sitten heitti sinne pusikkoon ykkösen, sekin meni ok, vaikka dami kuulemma vieri ojaan. Tämän jälkeen otettiin kakkosena. Eka heitettiin se metsänurkkaus. Halusin, että Milla hakee sen metsänurkkauksen eka. No, se meni hyvin, mutta sitten se pusikko takkus. Heitto meni vähän paikasta ohi, joten tyypilliseen tapaansa laajensi aika isoksi sen alueen. Ja kaiken lisäksi, ei tullut kutsusta pois! Eli kuuliaisuus/hallittavuus oli kateissa (vaikka niitä just oli treenattu!). Otettiin uudestaan kakkosena, edelleen pusikko heitettiin viimeisenä. Tällä kertaa annoin Millan itse päättää kumman heiton se hakee ekana. No, se haki tuon pusikon. Meni hyvin, ja sitten se metsänurkkaus. Sekin ok. Olisin halunnut ottaa vielä linjana, mutta onneksi järki (ja avustaja) sanoi, ettei kannata ottaa, kun viimeinen kerta onnistui. Lisäksi mun mielestä Milla hyppäs ojan yli vähän huonosti, ja tuos linjas olis tullu ojanylityksiä ties kuinka monta. Eli jätin tuohon. Täytyy muistaa ens kerralla käydä ottamas tuo 2-markkeeraus samaan kohtaan, ja jos silloin ottais sen linjana.

Kaikin puolin oon ihan tyytyväinen treeneihin. Ainoat miinukset tulee siitä yhdestä vaihtamisesta, yhdestä väärästä noudosta, markkeeuraksen toisen heiton epäonnistumisesta. Mutta iso miinus tulee siitä, ettei totellut mun kutsua. Asialle täytyy tehdä jotain. Tosin tais käydä kierroksilla, kun oli paineistunut seuraamisesta (ainakin luulen niin) ja koska heittoja oli aika paljon. Kierrokset huomasin siitä, että dameja purtiin aika kovaa... Mutta siltikin oon tyytyväinen.

Meillä meni jotain tunnin paikka noissa harjoituksissa. Sen jälkeen haettiin "Ärrät" ja tehtiin pieni metsälenkki. Kyllä ne tykkäsivät kovasti siitä kun saivat juoksennella vapaasti metsässä ja pellolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti