sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Linjaa ja lähihakua

Tänään taas nomeiltiin vähän. Pääteemana linja ja lähihaku.

Paikkana sänkipelto metsänkulmassa. Lähihakupaikkana pienehkö mätäs pellolla. Sekä toisena lähihakupaikkana heinittynyt hieman isompi alue, jossa oli myös vähän pitempiä koiranputken korsia tms. kasvillisuutta.

Aloitin sillä, että annoin Lucan vähän juoksennella toisella pellolla, jotta ylimääräiset höyryt lähtis vähän pois. En tiä toimiko.

Mentiin varsinaiselle pellolle. Jätin koiran avustajalle, ja menin itte kätkemään kolme palloa tähän pieneen mättääseen. Tein hajupaikkoja muutaman ja kätkin pallot, ettei ihan silmillä löytänyt. Laitoin Lucan istumaan lähelle mätästä, selkä mättääseen päin, ja tästä sitten lähihakupillitys. Edelleen pitää jotenkin kädellä näyttää, että saa lähteä tästä ilman suullista käskyä, pillikäskyllä. No, lähti sitten sillä käsimerkillä (sekin pitäisi kunnolla miettiä mikä on, eikä pelkkä huitaisu), kolme palloa löytyi ihan ok.

Vein pallot uudestaan, nyt tarkoituksena lähettää vähän kauempaa, pysäytys, ja siitä lähihaku. Mulla oli semmonen olo, ettei malta pysähtyä, ja niinhän siinä kävi. Olis vain pitänyt olla jo alunperinkään kokeilematta, kun olin lähes varma ettei pysähdy. Aina pitää päästä kokeilemaan :( Otin uusiksi, mutta matka pysäytykseen oli lyhyt. Pysähtyi, mutta jäi nyt tosi kauas mättäästä, joten lähihakupillitys ei ollut ihan oikea käsky. Aina jostain menee vikaan... Käytin joka tapauksessa lähihakupillitystä, ja toimi niin kuin olis pitänytkin. Jäikö tästä sitten se mieleen Lucalle se mikä piti, eli pysäytyksen jälkeen lähihaku, se mitä ei pitänyt: pysäytyksen jälkeen matkaa muutamia metrejä lähihakuun? Ja huomasinpa vasta nyt, että ehkä olisi pitänyt uusia alkuperäinen pilalle mennyt harjoitus näiden helpotusten jälkeen, mutta näköjään unohtui.

Seuraavaksi suunnittelin, että mätäs on nyt tyhjä, ja pellon päähän viedään pari damia. Tarkoituksena eka hajupaikan ylitys, ja jos ok, pysäytys tyhjään mättääseen, ja siitä eteen. Ja vielä jos tämäkin onnistuisi, pysäytys mättääseen, jossa pallo, ja vielä linja yli. Toiveajattelua, hmph. Avustaja vei pellon päähän pari damia, ei oltu Lucan kanssa ihan lähellä kattomassa, mutta näki kun vei tai ainakin kun tuli. Lähti hyvin linjaa, mutta mätäs oli nyt niiin kiinnostava hajupaikka, jotta takertui siihen. Itselleni luen plussaksi ajoissa ja vielä mättäälläkin annetun eteen-käskyn, mutta ei auttanut. Luca jäi tosiaan mättääseen haistelemaan, pysähtyi pillistä, mutta en millään saanut lähtemään taakse. Kutsuin luo, uusi yritys. Sama homma. Kutsuin luo, kävin näyttämässä pellon reunassa olevan damin, palasin, ja lähetys. Nyt ok. Muutin lennosta sitten suunnitelmaa, enkä pysäyttänyt ollenkaan, vaan vielä suora linja mättään yli. Olisi pysähtynyt varmaan aika suurella todennäköisyydellä, mutta luulen, että en välttämättä olisi saanut lähtemään taakse. Tai no, olihan se nyt käynyt pellon reunassa jo kerran. En tiedä.

Lisäharjoituksena otin pari kertaa taakselähetystä. Toinen dami ennen mätästä ja toinen mättään jälkeen. Nämä ok, kun tiesi siellä damien olevan.

Ihan alussa oli avustaja vienyt sinne heinittyneelle alueelle kolme damia, ja otettiin ne nyt lopuksi pois. Tämä oli Lucalle ihan sokkolähetys, mutta kovin tuntui tietävän, että siellä noudettavaa on. Ensimmäinen lähetys oli aika läheltä, ja pidensin joka lähetykselle matkaa. Viimeinen oli pellon toisessa päässä, matkaa en osaa nyt arvioida. Oli ojan ylitys ennen lähihakualuetta, ja uutena, suurin osa linjasta meni todella heinittyneellä pellolla. Ei aina sitä polkua, tietä, tai muuten tasaista/matalaa kasvillisuutta.

Päällimmäisenä näistä jäi mieleen, että pelkkä suora linja on suht ok, mutta jos siihen liitetään pysäytys ja taakselähetys, tökkii tämä jo heti. Lähinnä kyllä tuo taakselähetys. Siinäpä taas asia treenattavaksi. Kovin hyvä mieli ei itelle jäänyt, eikä varmaan koirallekaan, vaikka viimeisen linjan jälkeen sitä kehuinkin tai yritin kehua kunnolla.

Huomioita:
- tottelemattomuutta esiintyi aika paljon, yleensä tottelee ihan ok:sti
- taakselähetys ei toimi, ellei tiedä, että dami on. Luottamuspula? Tottelemattomuutta?
- ei pysähtynyt pillistä joka kerta
- pelkkä suora linja ok
- lähihaku lähes koko ajan ok, paitsi nyt esiintyi välillä mättään kanssa sellainen, että lähti muualle juoksentelemaan. Oliko vielä kierroksia, vai lisäsikö pellolla juoksentelu niitä, ettei malttanut keskittyä?
- itellä ei hermo oikein hyvin pitänyt, valmiiksi huonolla tuulella vaikken mielestäni ollut?
- oliko osa harjoituksista liian vaikeita Lucalle? Esim. taakselähetys, jota treenattu liian vähän.

Eilen otin pikaiset tokotreenit Lucan ja Millan kanssa. Lucan kanssa otin liikkeestä istumista, muuten ok, mutta lumi häiritsee istumista. Ei voi istua, kylmää ja märkää lunta. Luoksetulon maahanmenoa, suht ok, mutta tässäkin tuo lumi häiritsee. Ja tunnaria lopuksi. Häiriökasa aluksi sivulla, ja oma yksin edessä. Lähetys nyt niin, että häiriökasa jäi sivulle. Nyt ei piitannut siitä mitään. Pari krt näin, ok. Siirrettiin häiriökasaa lähemmäs omaa, ja näin pari krt. Ok. Ei piitannut häiriökasasta. Nyt alkaa näyttää tämä taas siltä, kuin oli kesällä.

Millan kanssa yritin ottaa vähän sekaisesti istumista, seisomista, maahanmenoa ja seuraamista. Se kun tietää miten nämä oikeasti menee, niin vähän erilaista. Oli ainakin innokas tekemään. Ja lopuksi sillekin tunnaria, mutta eri lailla. Ekaksi oli oma kapula edessä ja häiriökasa sen takana. Helppo homma. Ja toisen kerran oma kapula oli häiriökasan takana, joten tuli kasan ylitys. Milla pikaisesti haistoi häiriökasaa, mutta kun oma ei ollut siellä, meni kapulalle, joten tämä ok. Milla on nyt muutamana päivänä ollut sellainen kuin jokin aika sitten, eli on sisälläkin sen oloinen että haluaisi tehdä jotain. Ja näyttää sen niin ennen, eli seisoo eteisessä ja tuijottelee hyllyä, jossa joskun oli pallo, jonka sai aina palkaksi kun teki jotain. Kiva, kun silläkin on taas vaihteeksi intoa. Se kaiketikin siis voi paremmin.

Ronjakin on ollut melkoisen "villi" viime aikoina. Mutta sekin on vain kiva asia. Sillä kuitenkin tuota ikää alkaa olla, joten on kiva, että sekin vielä innostuu eri asioista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti